4 reden waarom

4 redenen waarom het een goed idee is om seizoensgebonden en lokaal te eten!1. HET IS GOED VOOR HET MILIEU


Geen torenhoge elektriciteitsrekeningen van serres en alles wat bij teelt buiten het normale seizoen komt kijken.

Geen gigantische ecologische voetafdruk door het transport uit verre landen en het daaraan gekoppelde benzineverbruik.

Geen – of toch alleszins veel minder – gebruik van chemicaliën om de oogst goed te doen groeien of kunstmatig, langer vers te houden tijdens het transport.2. HET IS GOEDKOPER


Groenten of fruit in het juiste seizoen kweken is gewoon en pak gemakkelijker en bijgevolg goedkoper. Bedenk even het volgende: het is zomer, de zon heeft mooi geschenen met de occasionele regenbui, m.a.w. het optimale klimaat voor een rijke oogst. De teler moet geen toevlucht nemen tot extra meststoffen, supplementen en wat er nog zoal bij komt kijken. Je merkt het zelf als je naar de markt gaat. Ze slaan je om de oren met allerlei promoties op het moment dat een bepaald product volop geoogst wordt.3. HET IS GEZONDER


Lokaal gekweekte groenten, belanden veel sneller op je bord. Vaak al binnen de 24 uur. Bijgevolg zijn ze kraakvers en bevatten ze veel meer voedingsstoffen en nutriënten dan degenen die al een aantal dagen onderweg zijn. Bovendien worden groenten en fruit die lang vervoerd moeten worden, vaker behandeld met allerhande chemicaliën om ze langer vers te houden. Niet bepaald goed voor het milieu, noch voor jouw gezondheid.

En moeder natuur helpt ook een handje mee. Vele wintergroenten zoals kolen zitten boordevol vitamine D.

Eentje dat wel al snel tekort komen met de donkere winterdagen.4. HET IS GEVARIEERDER


Klinkt tegenstrijdig, maar door seizoensgebonden te eten, zet je gevarieerdere maaltijden op tafel. Wanneer je geen rekening houdt met de seizoenen, koop je al gauw steeds hetzelfde soort groenten en fruit en verval je in een soort routine. Door je aan de jaargetijden te houden, eet je bijvoorbeeld tomaten vooral in de zomer en pas je je recepten en kookstijl aan de beschikbare ingrediënten aan.WIL JIJ MEER SEIZOENSGEBONDEN ETEN?


Hebben de vier bovenstaande argumenten je overtuigt om meer seizoensgebonden te gaan eten, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen?


Vul je gegevens hieronder in en ik stuur je de kalender van de seizoensgroenten.