Water

WATER

Leven ontstaat in het water. Volgens de Chinese traditie correspondeert het element water met de nierkringloop in het menselijk lichaam. De nieren dienen als opslag voor de vergankelijke levenskracht, de chi.

Als je water element in onevenwicht is dan ondermijnt het zelfvertrouwen, waardoor men sneller angstig is. Ook diegene die het gevoel heeft met zijn rug tegen de muur te staan, heeft te kampen met een tekort aan waterenergie.

Test: Is mijn water element in evenwicht?


 1. Ik ben snel verkouden
 2. Ik heb veel zout nodig (of gebruik graag veel zout)
 3. Ik word zenuwachtig van nieuwe dingen
 4. Ik lijd aan chronische uitputting
 5. Ik zou graag een groter libido willen
 6. Ik heb vaak last van pijn in mijn kruis
 7. Ik moet erg vaak plassen
 8. Als ik het koud krijg, heb ik snel een geïrriteerde blaas
 9. Mijn vrienden vinden mij angstig
 10. ’s nachts breekt het koude zweet me vaak uit
 11. Ik heb het gauw koud en draag altijd een extra laag kleding
 12. Ik vind het heerlijk als het buiten erg warm is

1 – 6 punten:


Uw waterelement is periodiek uit evenwicht. Eet daarom dagelijks levensmiddelen uit de categorieën neutraal, warm en heet van het waterelement en gebruik de koele en koude voedingsmiddelen van dit element alleen bij uitzondering. Heeft u toch bijzonder veel trek in juist deze levensmiddelen, dan is het altijd beter om ze vooraf te ‘yangiseren’.


7 – 12 punten:


Uw waterelement heeft extra zorg nodig om weer adequaat te functioneren. Kies daarom bij iedere maaltijd voor neutrale, warme en hete levensmiddelen uit het waterelement. Vermijd voorlopig verkoelende en koude levensmiddelen, totdat u weer een weldadig lichaamswarmte kunt bespeuren. ‘Yangiseer’ uw voeding. Drink meerder malen per dag een glas heet water dat 15 minuten gekookt heeft. Houd de voeten warm (draag warme sokken, desnoods in bed!): de niermeridiaan, energiebaan in het lichaam die ‘verantwoordelijk’ is voor de nieren, begint midden op de voetzool.